Din punctul meu de vedere, tot ce inseamna offgrid se bazeaza pe energie solara. Sigur, exista si cazuri in care offgrid se face cu generator, dar nu prea fac subiectul disutiei noastre. Dar, daca ne bazam pe energie solara, trebuie sa o captam cumva si sa o bagam in baterii. Azi vreau sa vorbim strict despre panouri iar in episodul viitor sa abordam tema controller-ului solar, pentru ca si acolo este o aventura. Nu o sa vorbim insa despre brand-uri. Exista atat de multe variante de la Victron, LG, Canadian Solar, Nitecore, Poweracu, Solaewatt si tot apar si apa. In principiu diferenta dintre cele ieftine si scumpe o sa fie durata de viata si randamentul real. Dar, pentru sisteme asa mici ca un camper, parerea mea e ca sunt irelevante diferentele. Pentru o ferma cu mii de panouri, nu sunt dar in studiul nostru de caz, impactul generat de diferenta de calitate cred ca este minimal.
Panourile sunt de multe feluri, flexibile, semiflexibile, rigide, monocristaline, policristaline, amorfe sau powerfilm si tot asa. Si, pe cat de multe feluri sunt, pe-atat de multe puteri pot avea. Si evident, vine intrebarea: care-i bun pentru mine? Iar ca sa raspundem la asta trebuie sa vedem ce vrei sa faci cu el, ce spatiu ai sa il pui si ce trebuie sa alimenteze.
Prima diferenta importanta intre panouri este constructia: Rigid, flexibil, semiflexibil. Cele rigide sunt varianta cu rama metalica, ce se prind cu bride sau suruburi pe camper, roofrack-ul van-ului sau portbagaj. Cele semiflexibile se prind cu un dublu adeziv deja existent sau care se poate aplica, direct pe caroserie sau pe elementele unde incape. Iar cele flexibile sunt cumva destinate overlanding-ului. Sunt mici, se impaturesc, pot avea puteri foarte rezonabile si se scot cand campezi. Personal, pe Gloria, noi avem un panou de 300w rigid prins cu 6 bride serioase pe roofrack, ca sa nu plece nicaieri. In principiu, varianta asta e super ok pentru mai toate nevoile noastre. Variantele semiflexibile sunt poate cele mai slabe in lista deoarece au durata de viata cea mai mica si se incing cel mai mult. Pe scurt, daca nu vorbim de un semiflexibil amorf se calitate foarte buna, nici nu mi-as bate capul sa ma gandesc sa montez asa ceva pe vreun camper sau masina de overland. Vom reveni si vom detalia un pic mai incolo toate motivele pentru aceasta observatie. Ultimele sunt panourile flexibile care au castigat foarte mult teren in ultima vreme, atat prin faptul ca se pot strange foarte usor, dar si pentru ca au un randament foarte bun si pot fi repozitionate in functie de soare, spre deosebire de variantele anterioare care, in principiu, cam stau locului.
Mai departe avem monocristalin, policristalin, amorf sau powerfilm. Pe scurt, pe termen lung, varianta monocristalina este cea mai scumpa per w dar cu dimensiunea cea mai mica pentru putere echivalenta. In general sunt rigide si, la fel ca si varianta poli, nu apreciaza in mod special temperaturi foarte ridicate (peste 25-30 de grade). Diferenta principala dintre mono si poli are de-a face cu forma cristalelor. In cazul lui mono, dupa cum spune si numele, vei avea un singur cristal, pe cand in cazul unui panou poli, panoul va arata oarecum ca un geam spart. Aceste inconsistente in forma cristalelor fac electronii sa ramana pe alocuri blocati intre cristale si duce la o eficienta ceva mai scazuta. Dovada este faptul ca un panou policristalin va fi cu aproximativ 25% mai mare decat unul monocristalin de aceeasi putere. Cel mai mare dezavantaj al acestor tipuri de panouri este scaderea randamentului la caldura. Un panou are nevoie de lumina, nu de caldura pentru a functiona, iar temperaturile de 40-50 de grade la care ajung vara panourile le scade eficienta cu pana la 20%. Si aici revin la ideea de rigid montat versus semiflexibil lipit. Faptul ca cel rigid are loc sub el pentru ventilatie si pentru a se raci ii asigura atat un randament superior cat si o durata de viata notabil mai mare. Panourile amorfe sunt, cel putin azi, cele mai eficiente din punct de vedere al randamentului in toate situatiile de iluminare dar si din punct de vedere al temperaturilor de lucru, avand complet alt principiu de functionare decat cele traditionale. Dar, aceasta eficienta vine cu niste minusuri, cum ar fi un pret si o dimensiune mult mai mare pentru aceeasi putere. Traditional, deci, panourile monocristaline rigide sau flexibile sunt cea mai buna varianta daca luam in considerare pret de achizitie, randament si durata de viata.
Hai ca am intrat prea adanc in probleme tehnice. Sa ne relaxam acum cu niste matematica, normal
Evident, pornim de la intrebarea clasica: "De cat trebuie sa fie panoul meu pentru rulota?". Pai, daca e sa o luam cat mai simplu si usor, raspunsul meu o sa fie intotdeauna: pune cel mai mare panou care incape. N-am auzit pe nimeni sa spuna "Uite-am pus doua panouri dar trebuia doar unul". Mai degraba am auzit "N-a bagat panoul suficient, pe cale de consecinta nu e curent, deci e berea calda". Dar, lasand sfaturile mele nesolicitate la o parte, hai sa vedem cum calculam real un consum. Pai, hai sa pornim ca in primul clip, de la cat consumam zilnic. Avem .... cat zisesem acolo, parca 1280Wh parca. Ne uitam la numarul de ore de stralucire a soarelui pe zi, pentru fiecare luna in care iesim, cu aproximatie si taiem cam la jumate. Deci, daca as merge in Iunie cand am sa zicem 6 ore de soare, avem 1280 impartit la jumatate din orele de soare, adica la 3. Rezulta un panou de 426w care ar putea sa umple la loc tot ce consum eu intr-o zi de stat offgrid. Exista multiple variante de calcul, unde nu se reduce la 50% ci la 70% sau 75% dar mie-mi place sa fiu conservator si sa gandesc un sistem care sa ma ajute mai mult decat estimez ca am nevoie. Si putem vedea treburile astea. Daca intram pe bluetooth si ne conectam la controllerul Smart Solar sau pe VRM, putem vedea un istoric foarte detaliat si putem calcula exact ce productie avem. In cazul meu, un panou de 300W imi produce undeva intre 1 si 1,5Kwh intr-o zi insorita. Desigur, am avut zile cand nu a produs nici 300w si, de fapt, de alea trebuie sa avem grija. Ca pe soare se descurca toata lumea. Deci, cred ca am elucidat si acest mister.
Voiam sa discut si despre chestiile conexe cum ar fi cabluri, presetupe, conectori si sigurante dar, ca sa nu ne lungim prea tare, hai sa lasam aceste detalii pentru episodul despre controllerele solare. Important azi era sa vorbim doar despre panouri. Daca ar fi sa simplificam si sa alegem ceva concret dupa toata discutia, recomandarea mea ar fi un panou monocristalin rigid pentru rulote, autorulote sau van-uri si, pentru ca in general spatiul e un subiect sensibil la overlanding fara indoiala un flexibil monocristalin, cum ar fi Dokio de 220w care mi se pare o varianta excelenta spentru masinile de overlanding. Sper ca v-a placut articolul si ... in urmatorul, citim despre controllerul solar care ne ajuta.