Ne-am gandit sa facem o serie de clipuri despre elementele cele mai importante ale unui sistem de camper offgrid, de la cum dimensionam sistemul, la ce baterii, panouri, controller si elemente adiacente merita cumparate. Hai sa vedem sistemul electric in ansamblu si sa invatam sa dimensionam corect elementele, intr-o varianta simpla cu panou, baterie, controller, consumatori. 

Cea mai des pusa intrebare pe grupurile de campere sau rulote suna cam asa: "Daca pun un panou de x watts si o baterie de y amperi, imi ajunge un weekend?"

Si eu vin si intreb... ajunge ca sa ce? Vrei sa tii doua telefoane la incarcat si o lumina sau vrei sa incarci biciclete electrice, sa te uiti la televizor si sa sudezi? Orice sistem offgrid sau offcamping trebuie gandit incepand de la consumatori si timp de utilizare, niciodata de la resurse. 

Calculul nu e greu, dar sunt cateva lucruri de luat in considerare: cat consuma fiecare aparat? In principiu scrie pe ele, majoritatea fiind pe 12V, dar vei avea consumul exprimat in amperi sau watt ora. Astfel, daca pe frigider scrie 3 amperi, inmultesti 3 amperi cu 12 volti ca sa afli cati watts consuma, adica 36wh. Adica, pentru functionarea pe 24 de ore, ajungi la 24 de ore ori 36wh, 864wh pe zi. Astfel, pentru a tine un frigider 2 zile de weekend, ai nevoie de 1,7kwh energie sau putin peste 140 amperi ora.

Clar, nu toate echipamentele merg constant. Daca ai o banda de led care e folosita doar 4 ore noaptea si consuma un amper ora, sau 12 wh, inseamna 4 ore ori 1 amper ori 2 zile ori 12 volti, 96wh sau 8 amperi ora, in functie de cum vrei sa exprimi treaba. Dar, de regula, trebuie sa le iei pe toate si sa faci un calcul realist si in nici un caz unul optimist, la modul "lasa ca nu consum atat". De obicei consumi, si uneori chiar mai mult, si nu e nimic mai nasol decat sa ramai fara curent in concediu.

Acum, ai aproximat pentru frigider, lumini, blender, invertor, televizor, telefoane, pompa de apa si tot ce mai exista prin camper si vei folosi si sa presupunem pentru usurinta ca ne-au rezultat 2500w consumati in 2 zile, ipotetic. Trecand la pasul urmator, hai sa vedem de unde luam curent si cum il punem inapoi. O sa fac un alt episod despre diferitele tipuri de baterii si diferentele dintre ele, dar pentru acest caz, sa presupunem ca lucram cu o varianta ieftine de baterii cu gel, cea mai ieftina posibil. Bateriile cu gel pot fi descarcate pana la 50% din capacitatea lor, deci daca am avea o baterie de 100Ah sau 1280wh, real poti descarca din ea jumatate deci ai 50Ah utili sau 640wh. Daca depasesti o data nu e chiar o drama, insa descarcari repetate sub acest procent vor duce la deteriorarea prematura a bateriilor. Deci, daca vreau sa am energie pentru tot weekendul, as avea nevoie de aproximativ 400Ah sau 5120wh din care sa trag energie constant. Dar mai avem aspectul de reincarcare.

Iar aici intervine panoul. Sunt multe de povestit despre panouri si voi dezbate si partea asta separat dar, ca sa tinem lucrurile simple, o sa luam ca referinta un panou de 300w standard de ferma. Cu o medie de 3-6 ore de productie reala, din experienta proprie acest panou incarca undeva intre 1000 si 1500wh intr-o zi. Sigur, poate varia daca sunt nori, daca e prea cald, daca e panoul curat sau sub un unghi favorabil. Dar daca am lua o medie anuala, as zice 1280wh, ca sa fie si matematica usor de facut. Deci, intr-o zi buna, un panou de 300w poate produce suficient de mult incat sa compenseze pentru ce consumi. In varianta cea mai economica deci, pentru un setup super elementar de weekend, ai avea nevoie de un panou de 300w, 2 baterii de 100Ah sau 1280wh fiecare, astfel incat sa ajungi aproape de 50% cu consumul si un controller solar MPPT.

Exemplul este de rudimentar pentru a prezenta metoda de calcul. In principiu, intr-un sistem mai bun vei avea si control bluetooth de exemplu, pentru a vedea ce consumi, cu cat incarci si cate ore aproximativ poate functiona sistemul tau in regimul actual. Cum am tot povestit, noi in Sprinterul nostru 4x4 avem 320Ah de litiu de la Victron, un Smart Solar 100/30 cu bluetooth si un singur panou de 300w. In general, daca il tinem curat, acesta ne asigura curent fara mari drame pe toata perioada verii. Desigur, aici intervine si bancul de baterii pe litiu si restul componentelor, dar asta-i o poveste pentru alt episod.

Hai sa recapitulam cum gandim un sistem pentru rulota sau autorulota, deci: Pasul 1, vedem ce consumatori avem. Pasul 2, estimam cat timp stau acesti consumatori porniti. Pasul 3, calculam cam cat ar trebui sa fie un banc de baterii care ne tine sistemul fara incarcare. Pasul 4, vedem cate panouri solare si de ce fel putem pune pentru a compensa consumul. Pasul 5, punem totul pe hartie si vedem ce rezulta. In final, hai sa va dau si varianta cea mai des intalnita si care functioneaza pentru o buna parte din cazuri: un panou de 300w sau mai mare daca puteti gasi, un MPPT dimensionat corect cum e un Victron Smart Solar 100/30 si o baterie pe gel de 220Ah, tot de la Victron Energy. Acesta a fost primul meu setup din sprinter si m-am descurcat foarte ok cu el 2 veri. 

In articolele viitoare o sa povestim despre tipuri de panouri dar si despre tipuri de acumulatori. Sunt multe de povestit asa ca fiecare va avea articolul sau dedicat. Asa ca daca vreti sa fie cat de cat clar cum se construieste un sistem fotovoltaic de camper si in ce merita sa investiti cand vine vorba de componente, urmariti blogul si inscrieti-va la newsletter.